Masterstudiet i synspedagogikk og synsrehabilitering er et tverrfaglig skandinavisk samarbeidsprosjekt.
Studentene er nå i ferd med å tilegne seg spesialkompetanse som samfunnet vil ha stor nytte av fremover.

Krysser grenser
Tidligere denne måneden var det samlig i Gøteborg. Studiet er et samarbeidsprosjekt mellom universitetene i København og Gøteborg, og Institutt for optometri og synsvitenskap på Kongsberg.
Det er Inger Berndtsson, universitetslektor i pedagogikk og spesialpedagogikk og førsteamanuensis Helle K. Falkenberg ved HBV som er fagansvarlige for utdanningen. Professor Rigmor Baraas ved HBV har også en aktiv rolle i studiet.
De 20 studentene har ulik fagbakgrunn. Mens flere er optikere, er andre lærere eller sykepleiere. Målet er at de skal stå bedre rustet til å gi svaksynte samme muligheter som andre til å delta i samfunnet. Det er mange yrkesgrupper innen blant annet helsevesenet som trenger slik kompetanse for å kunne gi best mulig oppfølging.
På nettsiden til Gøteborgs Universitet er det lagt ut en reportasje om studiet, og de har blant annet intervjuet en av studentene. Anna Mira Osmani arbeider i optisk forretning i Uppsala der hun jobber som optiker. For to år siden tok hun kurs i optometrisk rehabilitering ved Linnéuniversitetet i Kalmar, der svaksynoptikk inngikk. Hun forteller at dette kurset inspirerte henne til å ta denne mastergraden.
– Jeg ønsker å kunne hjelpe svaksynte mennesker på best mulig måte og bli en profesjonell og empatisk synspedagog, samt utvide min yrkesrolle som optiker, sier hun.
I fremtiden ønsker hun å arbeide innen synsrehablitering i tverrfaglige team, og ikke bare som optiker.
Siden studentene er svært spredt geografisk er det begrenset med samlinger. Første samlig var på Kongsberg i januar, og nå har de vært i Gøteborg. Refleksjoner og diskusjoner foregår som videosamtaler på Lync/Skype.
Se oppslaget til Gøteborgs Universitet her
Les mer om masterutdanningen her