300 nordmenn får nye hornhinner hvert år, og mange er kjøpt fra utlandet. Ny teknikk gjør at hornhinneceller nå kan utvikles i et laboratorium, og neste år starter trolig utprøvingen.
KnapphetI mange år har det vært knapphet på hornhinner i Norge.
Norges Optikerforbund har i flere år jobbet for at flere skal donere hornhinner. Det er et enkelt inngrep å fjerne hornhinner fra avdøde, men det er vanskelig å spørre pårørende eller døende om dette. Ved donasjon fjernes øyet på den avdøde, og et kunstig øye settes inn.
– Rundt 7 av 10 som dør på sykehus kan donere hornhinnene sine, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.
Men på sikt kan det i beste fall bli en bedring:
Illustrert Vitenskap skriver at en banebrytende teknikk gjør det mulig å utvikle hornhinneceller i et laboratorium. Det kan endre livet til mer enn ti millioner mennesker verden over.
En gruppe australske forskere fra University of Melbourne har utviklet en teknikk som gjør det mulig å skape hornhinneceller på et tynt lag syntetisk film, og deretter bruke dem til en transplantasjon. Teknikken har vist lovende resultater i forsøk på sauer.
Forskerne vil ta prøver av pasientens hornhinner og dyrke dem på syntetisk film. Deretter transplanterer de filmen inn i øyet, der den blant annet gjenoppretter fuktigheten og holder hornhinnen sunn og klar. På den måten skal risikoen for at kroppen avviser den transplanterte hornhinnen minskes, noe som ofte er et problem med donorvev.
Utprøvingen på mennesker starter etter planen i 2017.
Les oppslaget i Illustrert Vitenskap her