Høy fart gir farlig tunnelsyn (VIDEO)

Kjører du fort, forsvinner over 80 prosent av synsfeltet ditt. Tunnelsyn i trafikken kan føre til alvorlige ulykker.

Normalt kan vi se rett ut til begge sider uten at vi beveger hodet eller øynene. Men slik er det ikke når vi kjører bil.

– Når farten øker, snevres sidesynet inn. I 65 kilometer i timen har synsfeltet krympet til 70 grader. I 130 km/t er synsfeltet vårt bare 30 grader. Da snakker vi om tunnelsyn, sier optiker Olaug Skrøppa, leder i Norges Optikerforbunds trafikkutvalg.

Godt sidesyn er viktig for å oppdage farer i trafikken i tide. Sidesynet varsler dersom noe skjer, slik at vi kan sette skarpsynet på det, og handle tidlig.

– Sjåfører med tunnelsyn risikerer å bli overrumplet av biler, dyr eller mennesker som kommer inn fra siden.  I verste fall kan det ende med alvorlige ulykker, sier Skrøppa.

Tunnelsyn oppstår fordi hjernen sliter med å fordøye alle inntrykkene på en gang.

– Når vi kjører fort, mottar hjernen vår veldig mye informasjon på kort tid fra øynene. Det blir litt for mye å fordøye, og da velger hjernen å konsentrere seg om det som skjer rett foran oss, sier Skrøppa.

I mørket er det enda vanskeligere å se hva som skjer i veikanten.

– Dersom det i tillegg er våt veibane, og du har dårlig korrigerte briller, blir det ekstra ille, sier Skrøppa.

Flytt blikket

Å senke farten er det mest opplagte knepet for å redusere tunnelsyn. Men på veier med høy fartsgrense er det ikke sikkert at det lar seg gjøre uten å skape kø eller farlige situasjoner. Da er det et annet råd som gjelder.

– Får du stor nok fart, blir det som å se gjennom to dorullkjerner. Da er det viktig at du ofte beveger blikket fra side til side. Se langt fram og flytt blikket for å få med deg det som skjer på begge sider av veien, sier fagleder Bjørn Eng i Statens vegvesen.

På motorveier, hvor det er lov å kjøre fort, er skog og andre forstyrrelser ryddet bort langs veien. Dermed blir det mindre å holde styr på for sjåførene.

– Dersom det oppstår komplekse trafikksituasjoner, bør du likevel redusere farten slik at du rekker å oppfatte alt som skjer, sier Eng.

Skitne og slitte bilruter reduserer mulighetene for å oppdage farer i veikanten. Solbriller gir deg bedre syn i sterkt lys, men kan også ødelegge for deg.

– Noen solbriller har brede stenger som kan blokkere noe av sidesynet. Det er lurt å unngå disse når du skal kjøre bil, sier Eng.

Sjekk synet

Selv om de fleste har et godt utviklet sidesyn, er det individuelle forskjeller.

– De som har dyptsittende øyne har ofte litt mer begrensninger på sidesynet enn andre. Hengende øyelokk kommer med alderen og skrenker inn synsfeltet noe, sier Olaug Skrøppa i Norges Optikerforbund.

Det finnes også sykdommer som fører til synsfeltsdefekter og tunnelsyn.

– Det er viktig å gå regelmessig til optikeren og få tatt synsundersøkelse. Der vil vi også sjekke sidesynet, slik at vi vet at du er kvalifisert og har lov til å kjøre bil, sier Skrøppa.

Kontaktpersoner:

Olaug Skrøppa, optiker og leder i Norges Optikerforbunds trafikkutvalg, tlf. 917 56 847
Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, tlf. 906 36 826


Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen og videoen er laget for Norges Optikerforbund.