Farlig tunnelsyn

Leder i Norges Optikerforbunds trafikkutvalg forteller om farlig tunnelsyn i trafikken i en ny video som er sendt ut av oss i dag. Kjører du fort, forsvinner over 80 prosent av synsfeltet ditt! Se videoen på YouTube, og del den gjerne på sosiale medier.

(Olaug Skrøppa er leder i Norges Optikerforbunds trafikkutvalg. Foto: Rolf Magnus W. Sæther)
Dette skjer når vi kjører fort

Godt sidesyn er viktig for å oppdage farer i trafikken i tide. Sidesynet varsler dersom noe skjer, slik at vi kan sette skarpsynet på det, og handle tidlig.

– Når farten økes, snevres sidesynet inn. I 65 kilometer i timen har synsfeltet krympet til 70 grader. I 130 km/t er synsfeltet bare 30 grader. Da snakker vi tunnelsyn, sier Olaug Skrøppa i trafikkutvalget til Norges Optikerforbund.

Hun sier i en presseutsendelse med video fra NOF at sjåfører med tunnelsyn risikerer å bli overrumplet av biler, dyr eller mennesker som kommer inn fra siden. I verste fall kan det ende med alvorlige ulykker.

I videoen gir hun gode råd for å senke det farlige tunnelsynet. Å redusere farten er åpenbart effektivt, ikke minst hvis det oppstår komplekse og utfordrende situasjoner i trafikken. Men det er også virkningsfullt å se langt fram og flytte blikket. 

Bilruter som er slitt og skitne reduserer sidesynet. Solbriller med brede stenger bør unngås.

Med alderen kan hengende øyelokk begrense sidesynet noe. Det finnes også sykdommer som fører til synsdefekter og tunnelsyn.

– Det er viktig å gå regelmessig til optikeren og få tatt synsundersøkelse. Der vil vi også sjekke sidesynet, slik at du vet at du er kvalifisert og har lov til å kjøre bil, sier optiker Olaug Skrøppa.

Les presseutsendelsen her

Se videoen på YouTube her