I kvinnefengsel

Fengselsprosjektet er videreført denne uken i Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt. 40 innsatte kvinner har fått tatt synsundersøkelse av optikere rekruttert av Norges Optikerforbund, Universitetet i Sørøst-Norge og generøse sponsorer.

Denne gjengen med optikere foretok synsundersøkelser i Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt denne uken: Anne Jervell, Hanna Fosså, Dorota Boracova, Arnhild Myklebust og bak: Hilde Røgeberg Pedersen, Rigmor Baraas og Christine Hægstad. (Foto: Privat)

I fjor høst ble det tatt synsundersøkelser på over 120 innsatte i Oslo fengsel, og nå var turen kommet til kvinnefengselet Bredtveit i Oslo. Her fikk 40 innsatte undersøkt synet denne uken av optikere som er rekruttert gjennom Humanitærutvalget i Norges Optikerforbund.

Synsinformasjon har sponset opplegget, og det har også leverandørene InnZ Medical, Zeiss, Rodenstock, Essilor og Specsavers. Optometristudenter på Kongsberg stiller opp gratis og sliper glass til brillene.

– Behovet var stort, faktisk større enn i Oslo fengsel. Det var svært mange langsynte innsatte på Bredveit og et par henvisninger til øyelege, sier prosjektleder Anne Jervell.

Resultatene av synsundersøkelsene inngår i et forskningsprosjekt i regi av universitetet ved Rigmor Baraas og Hilde Røgeberg Pedersen.

Flere nye optikere hadde meldt sin interesse for å delta på dette prosjektet.

Det ble en lang arbeidsdag på 12 timer i fengselet. En lang, men givende dag. De innsatte var svært takknemlige for å få denne muligheten til å få gjennomført synsundersøkelse og få briller uten at det koster noe.

Nå skal briller slipes og i slutten av oktober får de innsatte tilpasset sine synshjelpemidler.