Skap en opplevelse
Pasienten kommer på den store dagen – dagen de skal undersøke øynene og synet sitt! For mange er dette noe de gjør sjeldent: det å foreta en synsyndersøkelse kan derfor føles uvant. For å kunne skape best mulig fokus på pasientens behov og ønsker kreves det at de ansatte kan se besøket fra pasientens ståsted. Alle forklaringer bør være uten bruk av faguttrykk, de bør være informative og ha opplærende effekt.
Morgan innleder sin artikkel med å beskrive hvordan selve timebokens oppsett påvirker hverdagen: dette med tidspress og pasientmasse vil gi ulike resultater i forhold til antall solgte briller etc. Hun anbefaler at de ansatte bruker litt tid på å gå igjennom dagens timelister for å diskutere ulike pasienter som kommer inn. Hvis det er noen med kjente spesielle behov bør dette tas hensyn til.
Det å møte hver enkelt pasient på en god måte er viktig. Måten en introduserer optikeren på kan ha stor betydning. Hvordan gjøres dette når optikerne har ulike kvalifikasjonsnivå? Artikkelen gir noen praktiske tips.
Inne på undersøkelsesrommet skal pasient og optiker ha den gode samtalen: det gode anamneseopptaket. Her kommer Morgan inn på ulike gode måter å hente inn årsak til besøk, informasjon om sertifikat og kjøring, arbeid og yrke og dette med fritidsinteresser og hobbies.
Det å skape en situasjon der pasienten føler seg som likeverdig i forhold til optikeren og andre ansatte er ifølge Morgan viktig. ”Du skal oppføre deg mot andre som du ønsker at andre skal oppføre seg mot deg” er et innspill i så måte.
Artikkelen avslutter med et viktig element for helsepersonell: det å gi pasientene råd. Her er utgangspunktet at en alltid skal gi individuelle råd – og dette gjøres best etter gjennomgående god kjennskap til den enkeltes pasients ønsker og behov. Og dette krever kartlegging!
Les hele artikkelen for å få en bedre innføring enn denne oversatte kortversjonen.
Korrekt utgave av Optometry Today finner du ved å klikke her
Artikkelen er fra side 44 til 47. Du kan enten lese online eller laste ned en PDF-fil.
Dette er artikkel nummer tre i denne serien. Artikkel 1 (publisert på optikerne.no 8. august) og artikkel 2 (publisert på optikerne.no 19. august) finnes ved å se i nyhetsarkivet (knapp i boksen til høyre ned på siden).
Ønsker du å kommentere saken på Optometriforum klikker du her