Lysblink kan stoppe jetlag

Korte lysglimt kan være et effektivt middel mot jetlag, viser ny forskning. Øyets netthinne, retina, regulerer vår indre klokke, som justerer søvnmønstre. Og retina kan manipuleres.

Lange reiser over flere tidssoner betyr ofte søvnvansker (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Lys eller lysglimt?

Jetlag kan sitte i kroppen i mange dager. Det kan være vanskelig å konsentrere seg på jobb når trøttheten rammer hardt midt på dagen, eller man våkner og er lysvåken midt på natta.

Nå har et forskerteam ved Stanford Universitet i USA sett på øyets funksjon og effekten av lys på øyet i et søvnlaboratorium, melder Optometry Today.

Forskerne mener at celler i retina er nøkkelen tl å justere søvnmønstre. Netthinnen overfører lysinformasjon til deler av hjernen som kontrollerer søvnmønstre. 

39 mennesker som ble testet i et søvnlaboratorium, ble utsatt for henholdsvis konstant lys, og lysglimt.

Og det var merkbare forskjeller. Menneskene som sov under blinkende lykter fikk utsatt trøttheten med to timer neste dag, mens de som måtte sove under et jevnt lys, kun fikk en halvtimes utsettelse.

Å utsette øynene for korte lysglimt kan være en effektiv måte å lure hjernen til å tro at dagen er lenger enn den virkelig er. 

Retina og pigmenter i øyet er nøkkelen til å kontrollere aktivitet gjennom dagen, og de responderer til lys, selv gjennom lukkede øyelokk når man sover.

Les oppslaget i Optometry Today her, med videre lenke til en vitenskapelig artikkel i Journal of Clinical Investigation