Lyver til optikeren

Hver tiende pasient lyver når de oppsøker legen. Noen for å få sykemelding, andre for å pynte på sannheten fordi de er flaue. Det samme gjelder ved besøk hos optiker.

Kommunikasjonen mellom optiker og pasient skal bære preg av gjensidig tillit. (Illustrasjonsfoto: Kaia Means)
Hvorfor lyves det?

For noen føles det vanskelig å åpne seg for legen og fortelle om kjønnssykdommer og intime symptomer. Da er det lett å pynte på sannheten, og så mange som 11 prosent sier de lyver til legen, forteller KK.

Noen gjør det for å skaffe seg en urettmessig sykmelding, og det er selvsagt alvorlig.

– Dersom en pasient lyver til legen sin, tyder det på at han eller hun ikke stoler nok på legen til å dele hele sannheten. Noen lyver i håp om å oppnå tjenester hos legen som de ikke ville fått om de snakket sant, sier turnuslege ved Ahus, Ole-Christian Kreyberg Normann.

Han sier unødvendige sykemeldinger, overdreven bruk av medisiner og overforbruk av spesialisthelsetjenester driver opp offentlige utgifter og koster samfunnet dyrt.

Det finnes mange eksempler på at pasienter lyver for optikere, og også her kan motivene være forskjellige.

– En kontaktlinsebruker på en ordinær kontroll forteller ikke hvordan kontaktlinsebruken faktisk er. Det er kanskje flaut å fortelle sannheten. Feilinformasjon kan føre til at optiker gjør feilvurderinger om årsak til unormale funn, og det kan føre til feil oppfølging, sier fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

En pasient hos optiker kan også holde igjen informasjon om rusmisbruk. Rusmidler kan påvirke evnen til å fokusere, og størrelsen på pupiller. Hvis optiker gjør andre funn enn tidligere, kan det henvises til spesialist ut fra en feilaktig bekymring.

– Feilaktig informasjon om årsak til skade på briller er et annet eksempel. Kanskje gjør brukeren dette for å få bekreftet feil opplysninger fra optiker overfor forsikringsselskap, sier Hans Torvald Haugo.

Les hele oppslaget i KK her