Mørke bladgrønnsaker reduserer risikoen for glaukom

Langtidsdata for over 100 000 mennesker i USA viser at risikoen for å utvikle åpenvinklet glaukom reduseres med 21 prosent dersom man har en diett som inneholder mye mørke bladgrønnsaker.

Svartkål. Sunt, også for øynene. (Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt)
Åpenvinklet glaukom er den vanligste glaukomformen i Norge, og antas å ramme rundt to prosent av alle over 50 år. Familiær opphopning av sykdommen er vanlig, ifølge Norsk legemiddelhåndbok – men kosten har også innvirkning, viser amerikansk forskning. Det rapporterer flere medier, blant annet Reuters og Optometry Today.

Databasen forskerne har sett på er stor; 63 000 kvinner ble fulgt i perioden 1984 til 2012, og 41 000 menn fra 1986 til 2012. Deltakerne var alle over 40 år gamle da studien begynte. De ble bedt om å skrive kostholdsbok, og basert på disse opplysningene kunne forskerne kalkulere inntaket av nitrat – som kan avhjelpe blodgjennomstrømmingen i øynene. 

Risikoen for å utvikle åpenvinklet glaukom var betydelig lavere for de som hadde et høyt inntak av nitrat. Men de som spiste mye bladgrønnsaker, rike på nitrat, hadde også en generelet sunnere livsstil enn andre. De mosjonerte mer, røykte mindre, spiste sunnere og var generelt slankere.

Dette er den første studien som evaluerer inntaket av nitrat i kosten i relasjon til glaukom. 

Forskningsprosjektet er gjennomført av Brigham and Womens Hospital og Harvard Medical School i Boston, og funnene er publisert i JAMA Ophthalmology i januar 2016.

Les saken hos nyhetsbyrået Reuters her