NAF gir tips om syn

Synet må spille på lag
Mange som kjører bil har opplevd situasjoner der synet ikke har spilt på lag. Det er ting vi ikke ser når vi kjører. Det er viktig å arbeide dynamisk med synet. Å stille inn fokus på panseret vil gi en dårlig synsmessig oversikt. Bilførere bør se på avstand og sørge for at skarpheten på distanse er så god som mulig.
 

– Veitrafikkloven stiller klare krav til hvor godt man skal se og det er hver enkelts ansvar å sørge for at de ser godt nok, fortsetter Engebretsen. Det er kjent at reaksjonsevnen blir dårligere ved redusert syn. Transportøkonomisk institutt (TØI) har tall som viser at det er klar sammenheng mellom nedsatt syn og ulykkesinnblanding. – God sikt er en plikt, sier Engebretsen.
 

NAF er opptatt av synsfunksjonen og bekymrer seg da det er mange som nok er usikre på om de tilfredstiler kravene til å kjøre bil. Bilen er til periodisk kjøretøykontroll, vår generelle helse følger vi opp – men mange tenker ikke på å følge opp synsfunksjonen. Optikeren må kontrollsjekke og eventuelt korrigere synet ditt ved hjelp av briller eller linser, sier NAF.
 

Som Norges største bilorganisasjon er NAF også opptatt av hvordan bilruten din er. De anbefaler at den byttes ut når den er ripet og slitt da dette påvirker hva du som sjåfør kan se gjennom ruten. Dette gir spesielt problemer i motlys.

NAF gir også noen enkle råd på veien:
– Vask vindusviskerne hver gang du fyller drivstoff
– Sjekk om du har gode vindusviskere
– Bruk spylervæske hyppig og ha alltid en ekstra kanne i bilen
– Kjør spyler og visker før du parkerer

Les originalartikkelen ved å klikke her