NAV vil justere brillekutt

Regjeringens innskrenking av støtte til barnebriller vil ramme noen familier hardt neste år. NAV har laget et høringsforslag til dekning som vil begrense ulempene. Norges Optikerforbund har nå sendt svar på høringen.

BARNEBRILLER: Tunge briller med tykke glass bør unngås der man kan. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Barn trenger gode briller

NRK har i et større oppslag intervjuet en familie som vil tape 15 000 kroner i året neste år. De tre sønnene på 4, 7 og 10 år skjeler og får store korreksjoner. 

Guttene er aktive og i løpet av et år blir det noen skifter av glass, innfatninger og reparasjoner. Foreldrene har opp gjennom årene selv dekket utgifter på rundt 100 000 kroner

NAV dekker i dag utgifter til briller på over 27 000 kroner i året, mens familien betaler en egenandel på 10 000 kroner. Neste år blir egenandelen på over 25 000 kroner.

I NRK-oppslaget sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund at lavprisprodukter kan slå uheldig ut. Tunge briller med tykke glass vil barn ikke bruke. 

– Med barnebriller skal vi passe på at de passer for barn i lek og ikke nødvendigvis passer til samfunnets ønske om lavest mulig pris, sier Haugo.

De endrede satsene trer i kraft 1. mars neste år, men NAV har utarbeidet et nytt forslag til ordning der denne familien vil komme heldigere ut.

Les Norges Optikerforbunds høringssvar her

Les oppslaget hos NRK her