Nesten blind av junk-food

At kostholdet er viktig for synet, viser en pasienthistorie fra England. En 17-årig gutt som stort sett livnærte seg på pommes frites, potetgull og bearbeidet kjøtt over flere år, har nesten blitt blind.

Dette er ikke mat som er godt for øynene eller synet! (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Spiste bort synet

Medier over hele verden har denne uken omtalt en spesiell pasienthistorie der kostholdet til en ung tenåringsgutt til slutt førte til at han nær mistet både syn og hørsel.

Gutten hadde i ung alder aversjon mot å spise mange ulike typer mat. Potetgull og pommes frites var det eneste han hadde lyst på. Det førte til at han som 14-åring oppsøkte legen, fordi han følte seg trøtt og uvel.

Han fikk kostholdsråd og injeksjon med vitamin B12, men tre år senere var han så dårlig at han ble innlagt på Bristol Eye Hospital. Da var synet svært svekket. Gutten var nesten blind.

Forskerne påpeker at gutten har fått ernæringsmessig optisk nevropati, en sjelden tilstand. Mangelfullt kosthold er årsaken.

Hele kroppen var selvsagt påvirket av det ekstremt ensidige og usunne kostholdet. Han hadde mistet mineraler i skjelettet, noe som omtales som sjokkerende for en så ung gutt.

Denne kasusrapporten er publisert av fire forskere i Annals of Internal Medicine. Gutten var normalvektig, men alvorlig underernært.

Den ene forskeren, Denise Atan, oppfordrer foreldre til å være oppmerksomme på kostholdet til kresne barn og oppsøke eksperthjelp om nødvendig.

Les oppslag i Dagbladet her

Les oppslag hos BBC her

Les rapporten i Annals of Internal Medicine her