NOF er 75 år!

12. oktober 1945 ble Norges Optikerforbund stiftet. Rett etter krigen var behovet for briller det mest presserende for NOF å arbeide for. I dag er forbundet mest av alt en fagpolitisk organisasjon for medlemmene – landets optikere.

Norges Optikerforbund har tradisjon for å hedre sine medlemmer. På dette bildet er Anne Norvik Jervell hedret med samfunnsprisen, mens Magne Helland ble tildelt den høyeste utmerkelsen, Hommerstadprisen. Det var daværende leder Sigrid Midtbø Storkås og nestleder Helle K. Falkenberg som stod for utelingen på landsmøtet i 2018 (Foto: Dag Øyvind Olsen)

Fra nød til fagpolitikk

Like etter krigen arbeidet myndighetene for å finne gode løsninger på en rekke områder der det hadde vært mangel og knapphet.

I starten var Norges Optikerforbund mye av det Synsinformasjon er i dag. NOF arbeidet for å skaffe befolkningen synshjelp i form av briller. Det ble etablert en stor norsk produksjon av både innfatninger, glass og solbriller – i hovedsak på Kongsberg.

Etter hvert meldte det seg behov for å arbeide mer faglig og Norsk kontaktlinseforening var en forløper for denne satsingen. Dette arbeidet startet rundt 1970.

I 1988 ble optikere anerkjent som helsepersonell og i 2012 ble Norges Optikerforbund og Synsinformasjon skilt fra hverandre.

Det ble tydeligere profiler på organisasjonene, en for optikerne og en for bedriftene – men begge jobber fortsatt fagpolitisk for å løfte og synliggjøre optikernes kompetanse.

Gratulerer med 75-årsdagen Norges Optikerforbund!