Tidligere måtte barn med øyekreft reise til utlandet for å få behandling. Nå skal det skje i Norge.

Mer skånsomt
Øyeavdelingen ved Oslo universitetssykehus foreslo at den spesielle behandlingsmetoden av barn som har retinoblastom, en sjelden, ondartet svulst som oppstår i ett eller begge øyne hos barn, skal overføres til Norge.
Nå har Beslutningsforum vedtatt at behandlingen skal skje i Norge, og ikke i Sveits, der barna og familiene frem til nå har blitt sendt.
Det er Oslo universitetssykehus sin nasjonale behandlingstjeneste som nå vil ta seg av dette. Behandlingen består i en lokal injeksjon cellegift i arterien som går inn i øyet mens barnet ligger i narkose.
Dagens Medisin skriver at fagmiljøet har pekt på flere fordeler med å starte behandlingen i Norge, som bedre oppfølging og kontinuitet. Kostnadene vil også bli redusert.
Fire til syv norske barn er aktuelle for behandlingen årlig. Dette er en behandling som altså gjelder svært få barn, men som er desto viktigere for de det gjelder.
– Å sørge for behandling i Norge fremfor i utlandet fører trolig til at kompetanse i det norske fagmiljøet som også kan komme andre pasientgrupper til gode, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.
Ifølge metodevurderingen er det økonomisk gunstig å opprette dette tilbudet i Norge. Avgjørelsen betyr derfor at barn i en utsatt situasjon fremover vil kunne få sin behandling ved Oslo universitetssykehus fremfor å reise til Sveits.
– Skjer dette uten at kvaliteten på behandlingen reduseres, er dette noe foreldre og foresatt vil sette pris på, fremholder Hans Torvald Haugo.