Oppfordrer til regelmessig undersøkelse av synet

En synstruende tilstand pasienten selv ikke var fullt ut oppmerksom på: markert innvekst og delvis opak hornhinne. Illustrasjonsfoto: Hans Torvald Haugo

Oppfølgning er i stor grad eget ansvar

Optiker Erik Brodwall mener at alle bør undersøke synet regelmessig. Dette om du føler dårlig syn eller ei. Selv om du ikke merker noen synsproblemer kan det være andre ting som skjuler seg bak øyelokkene dine. Dette kan skape problemer dersom det ikke oppdages. – Du kan sammenligne turen til optikeren med tannlegebesøk. Selv om du ikke har vondt i tennene, bør du gå regelmessig til tannlegen. Slik er det også med synet, sier Brodwall til KK.no.
 

– Vi anbefaler at vanlige voksne mennesker sjekker øynene sine annet hvert år, uavhengig om man føler at man ser dårlig eller ikke, fortsetter Brodwall. Han er opptatt av viktigheten å oppdage øyesykdom eller andre synsrelaterte problemer i god tid. Han sier videre: I tillegg er det jo en fordel å kunne prøve å få ut det beste av det synet man har.
Artikkelen i KK.no fortsetter med å forklare enkelt rundt barns synssituasjon, om at en ikke skader synet ved å gå ukorrigert samt at brillebruk ikke gjør synet dårligere.
 

Les hele artikkelen på KK.no ved å klikke her
 

Norges Optikerforbund har kliniske retningslinjer som gir anbefalinger i forhold til oppfølgning av synsfunksjonen. Disse gir blant annet disse generelle rådene relatert til alder:


• Pasienter opp til 18 år uten refraktiv feil eller samsynsproblem – 2 år
• Pasienter opp til 18 år med korrigert refraktiv feil eller samsynsproblem – 1 år
• Pasienter mellom 18 og 40 år med og uten refraktiv feil eller samsynsproblem – 3 år
• Pasienter mellom 40 og 65 år med og uten refraktiv feil eller samsynsproblem – 2 år
• Pasienter over 65 år med og uten refraktiv feil eller samsynsproblem – 1 år

Norges Optikerforbund er ellers opptatt av viktigheten å følge opp synsfunksjonen. Dette er i stor grad den enkeltes ansvar.
 

Ønsker du å diskutere tema på Optometriforum klikker du her