Optiker bidro til å redde synet

Anne Lise Fængsrud fra Fevik trodde hun hadde fått noe i øyet. Det viste seg å være infarkt på synsnerven. Hun takker optikere for å ha reddet synet. På legevakten fikk hun i første omgang kun smertestillende, melder Grimstad Adressetidende.

 
 

Reportasjen i Grimstad Adressetidende sier mye om optikernes rolle i helsevesenet.

Anne Lise Fængsrud (53) fra Fevik var så uheldig å få isolasjonsmateriale i øyet under oppussing i sommer.

– Jeg hadde så store smerter at jeg knapt kunne legge hodet mitt ned på puta. På legevakta behandlet de smertene kun ut ifra dette, ettersom verken jeg eller legene visste noe om hva som faktisk var galt.Et par dager senere dro Fængsrud på Sørlandssenteret med sønnen. Hun slet fortsatt med store plager i øyet, og bestemte seg for å ta turen innom Specsavers-butikken på senteret.– Jeg tok det valget på sparket, og tenkte «søren, skal jeg ta meg en tur innom der?» Jeg har aldri vært i den butikken før, men jeg tenkte de kanskje kunne ta en titt på øyet mitt.Samme kveld fikk hun en telefon fra optiker Ingrid Stenersen, som er ansatt i butikken.– Hun sa jeg måtte komme meg til legevakta, og at det var viktig for meg å få sjekket øyet så fort som mulig. Hadde jeg ikke fått den telefonen, hadde jeg aldri dratt til legevakta igjen, og heller ikke fått akutt hjelp fra ansvarlig lege på sykehuset.På legevakta i Arendal fikk fevikkvinnen beskjed om at hun hadde fått et infarkt i synsnerven på det høyre øyet.– Det er skremmende å tenke på at jeg ubevisst hadde vært plaget med dette i lengre tid, sier hun.

 – Legene sa jeg kunne ha mistet synet dersom det hadde gått lengre tid før jeg ble sjekket.Fevikkvinnen forteller at besøket hos hjertelegen gjorde et spesielt sterkt inntrykk.

– Han fortalte meg at om jeg ikke hadde vært hos optiker, kunne jeg faktisk fått hjerneslag. Det er veldig rart å tenke på at jeg hadde gått rundt med denne diagnosen lenge.Optikerbesøket spilte en viktig rolle i Fængsruds helseutvikling. Nå vil hun gjøre folk oppmerksom på at optikere har apparater som gjør det mulig å oppdage alvorlige feil i øyet.– Optikeren spilte desidert den viktigste rollen. Hadde det ikke vært for dem, hadde jeg ikke kommet meg på legevakta igjen.Optiker Stenersen råder personer til å ta kontakt med optiker først i situasjoner hvor de kjenner smerte i øyet.– Når det kommer til øyesymptomer og plager så er det lurt å oppsøke en optiker med en gang for å få raskest mulig behandling. Deretter kan optikeren henvise til en fastlege.Hans Torvald Haugo, fagsjef i Norges Optikerforbund, sier det er normalt for optikere å oppdage skade på synsnerven hos pasienter.– Norske optikere lærer i sin grunnutdanning hvordan de kan oppdage blodpropper, infarkt, svulster og andre skader på synsnervebanen. Slike funn kan bety veldig mye for den enkelte som går med denne skaden. En blodpropp eller infarkt i forbindelse med synsnerven kan ha alt fra minimale til store konsekvenser. Derfor er det viktig at de blir oppdaget.Les hele historien på nettsidene til Grimstad Adressetidende her:

http://www.gat.no/nyheter/tilfeldig-sjekk-avslorte-alvorlig-tilstand-1.1330078