Optiker-verden i Tromsø

UV-beskyttelse av ansikt og øyne var tema da optikere, journalister og bloggere fra alle verdens kontinenter feiret sommersolverv på Sommarøy utenfor Tromsø 

Optikere fra hele verden fikk oppleve et spektakulært sommersolverv på Sommarøy, men midnattsolen glimret med sitt fravær. Bildet er tatt klokken 02 (Foto: Dag Øyvind Olsen)

Ansikt og øyne eksponeres mye til UV

For selv om solen ikke viste seg i årets lyseste natt, er de usynlige UV-strålene til stede, noe mange ikke er klar over.

Carl Zeiss la i år sitt globale arrangement for optikerbransjen og optikerpressen til Sommarøy utenfor Tromsø. Her tilbragte deltakere fra land så langt borte som Brasil og Australia, India og Sør-Afrika en lys dag og natt i magiske omgivelser med kritthvite strender, bål og lys.

Det var lagt opp til fagprogram om UV-stråling og skader strålene kan gjøre på huden rundt øynene og i øynene spesielt.

Deltakerne fikk blant annet se hvor stor skade strålingen har gjort på deres egne ansikt, og viktigheten av å være spesielt oppmerksom på beskyttelse av ansiktshud og øyne,fordi denne delen av kroppen eksponeres til mye mer UV-stråling enn andre kroppsdeler.

Hudkremleverandøren Nivea og brilleglassprodusenten Zeiss har inngått et samarbeid,og Zeiss innfører nå det de kaller «full UV-beskyttelse» i absolutt alle sine klare glass.

Beskyttelsen er større enn bransjestandarden på fra 0 til 380 nanometer. Den økes til 400 nanometer. Selve filteret ligger i materialet og er ikke bare et belegg/coating.