Optikere gir syn

Pengene som samles inn på Verdens synsdag av medlemmene i Norges Optikerforbund og Synsinformasjon går til Optometry Giving Sight (OGS). Organisasjonen jobber for å fjerne unødvendig blindhet i verden som skyldes at fattige mangler briller.

Ved optikerutdanningen på Kongsberg er det tradisjon for å samle inn penger til Optometry Giving Sight på Verdens synsdag med salg av kaker. (Foto: Privat).
Hvem er OGS?

I ti år har NOF/SI kanalisert innsamlede penger til Optometry Giving Sight (OGS). Det har blitt rundt 1,2 millioner kroner til sammen. Innsamlingen foregår hele året, men markeres spesielt på Verdens synsdag, som i år er torsdag 13. oktober.

Hvem er så Optometry Giving Sight, og hva gjør de?

OGS ble etablert av Brien Holden Vision Institute, World Council of Optometry, og The International Agency for the Prevention of Blindness i 2003. Målet var å mobilisere støtte fra øyehelsepersonell og industri i hele verden for å gjøre noe for alle menneskene i verden som lever med unødvendig synstap.

Det anslås at 600 millioner mennesker i verden er blinde eller lider av alvorlig synshemming unødig. Alt disse menneskene trenger er riktig synskorreksjon, gjerne noe så enkelt som en brille!

OGS er registrert som en veldedighetsorganisasjon i en rekke land over hele verden, fra USA til Europa og Australia. Hovedkontoret ligger i Sydney, i tilknytning til Brien Holden Vision Institute.

Pengene som er samlet inn i Norge har blant annet gått til forskjellige prosjekter i flere afrikanske land. Nå kanaliseres pengene til Moldova, der en optikerutdanning er under etablering.

Samarbeid med industrien har alltid vært viktig, og CooperVision har nå signert en ny 3-årig avtale som hovedsponsor. Det innebærer at kontaktlinseprodusenten blant annet skal bidra med synscreening av 30 000 barn i India, en oppfølging av tilsvarende prosjekter som de har sponset i Tanzania og Vietnam.

I Norges oppfordres medlemmene i NOF/SI til å gi en synsundersøkelse på torsdag, og du kan også bidra på andre måter!

Kontonummeret til Optometry Giving Sight Norge er: 1203 28 82666

Vipps: 11310