Øyetips for diabetikere

De som har diabetes bør selv ta grep for å følge opp egen syns- og øyehelse. Det skriver førsteamanuensis Vibeke Sundling i en kronikk på Verdens diabetesdag. Hun gir tre klare råd til alle som har diabetes.

Vibeke Sundling er førsteamanuensis ved optikerutdanningen, Universitetet i Sørøst-Norge. Diabetes er hennes spesialfelt. (Foto: Dag Øyvind Olsen)

Diabetes kan skape synstruende forandringer som man i verste fall kan bli blind av

Tallene er ikke oppløftende:

Blant de som har kjent diabetes, har 35 prosent skader på netthinnen som er forårsaket av diabetes. Ti prosent har synstruende skader.

Det er viktig å få tatt regelmessige bilder av netthinnen for å oppdage skadelige forandringer. Situasjonen i Norge i dag er at en av fire med diabetes ikke gjør det, på tross av Helsedirektoratets anbefaling.

Det skriver førsteamanuensis Vibeke Sundling i en kronikk på Forskning.no i anledning Verdens diabetesdag 14. november.

Hun gir tre konkrete råd til alle som lever med diabetes:

1. Ta bilde av netthinnen regelmessig. Retinopati forårsaket av diabetes kan føre til blindhet.

2. Undersøk synet regelmessig. 3 av 10 med diabetes opplever varierende syn. De har oftere enn andre nedsatt syn fordi de ikke har riktig brillestyrke.

3. Undersøk øyehelsen regelmessig. Folk med diabetes får ofte grå stær enn andre og de har økt risiko for synsnedsettelse på grunn av grønn stær og alvorlig tørre øyne.

Norges Optikerforbund anbefaler optikere å ta godt vare på diabetespasienter som trenger oppfølging og hjelp.

Les kronikken hos forskning.no her

Les om diabetes her, hos Diabetesforbundet