Parasitter på øyelokk, ukens snakkis?

Midd som bor i hårsekken og legger egg i øyenvipper er en udelikat sak. Flere medier har skrevet om dette denne uken, og bilder er delt på sosiale medier. Det forskes på sammenhengen mellom midd og tørre øyne, og i SJOVS er det publisert forskning om problemet.

 
 

På flere nettsteder som doktoronline, klikk.no, og kk.no har det vært oppslag om hårsekkmidd denne uken. I den opprinnelige saken er optiker Erik Robertstad og fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund intervjuet. 

De forteller om midden som bor nede i hårsekken og som legger egg i øyenvippene om natta. Midden lever av døde hudrester og fett. De fleste voksne mennesker har slik midd, og risikoen er større dersom man har husdyr hjemme.

Problemet, som øker med alderen, kan føre til at man får kronisk øyelokksbetennelse. For å bekjempe slik midd, er god rengjøring viktig – ikke minst å fjerne sminke rundt øynene. Da fjerner man også døde hudrester og fett som midden lever av, sier Hans Torvald Haugo.

Selv om slike midd har vært kjent i mange år, er sammenhengen med tørre øyne av nyere dato. I fjor publiserte professor Jan Richard Bruenech ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold en fagartikkel om temaet i SJOVS (Scandinavian Journal of Visual Science), sammen med Inga-Britt Kjellevold Haugen.

Han forteller oss at det er mye ugjort og forskningen fortsetter på denne problemstillingen. Bruenech sier at mikroorganismer kan bidra til å skape dysfunksjoner i øyelokkets sekretoriske system. 

«Når størrelsen på en populasjon med Demodex (parasitter) når et kritisk nivå, vil den kunne skape sekretoriske dysfunksjoner i øyelokket, og således forårsake tilstander som DES og et bredt spekter av andre okulære tilstander.» kan man lese i SJOVS.

Les artikkelen i SJOVS her

Vil du lese om optikere som ser «halen sprelle i mikroskopet?

Les oppslaget i Doktor Online her