Ridder Hans Bjørn Bakketeig

I en høytidelig seremoni i Oseana kunst og kultursenter er optiker Hans Bjørn Bakketeig utnevnt til Ridder av Kongen for sitt humanitære arbeid i Moldova.

Hans Bjørn Bakketeig under utdelingen i Os torsdag 6. desember (Foto: Kåre Næss, Hjelp Moldova).
Unikt engasjement

En flott seremoni i Oseana var rammen rundt utnevnelsen av Hans Bjørn Bakketeig til Ridder av første klasse i Den Kongelige Norske Fortjenestorden.

Bakketeig dro til Moldova for første gang i 2001. Da besøkte han en blindeskole med 150 elever. Halvparten av barna skulle ikke ha vært her. En brillekorreksjon var alt de trengte!

Det var dette som tente gnisten for å gi moldovere synshjelp, og fasit etter 16 års arbeid er at over 10 000 mennesker i dette fattige landet har fått hjelp, utstyr for over 200 millioner kroner er donert, og i høst kom optikerutdanning i gang i hovedstaden Chisinau.

Anne Norvik Jervell, leder i Norges Optikerforbunds humanitære utvalg, var til stede under tildelingen. Hun holdt tale og ga Hans Bjørn Bakketeig en oppmerksomhet på vegne av NOF.

– Hans unike engasjement for enkeltmennesker har gitt en hel nasjon et ufattelig løft innen øyehelsefaget.

– Mange blinde og svaksynte har fått hjelp i årene som har gått – og med etableringen av optometriutdanningen vil Moldovas befolkning være sikret et betydelig bedre øyehelsetilbud, sier Jervell.

Hun forteller at den høytidelige seremonien med påfølgende lunsj i det vakrekulturhuset i Os var en verdig ramme rundt tildelingen.

– Jeg er takknemlig over å ha blitt kjent med Hans Bjørn, og for å ha vært med på en liten del av denne reisen. Han frotjener virkelig å bli hedret på denne måten, sier Anne Norvik Jervell.

Norges Optikerforbund har i mange år kanalisert innsamlede penger til hjelpearbeid til Moldova, samarbeidet med Hans Bjørn Bakketeig og Hjelp Moldova – og dermed bidratt til å få på plass en optometriutdanning i landet. 

Les mer om utdelingen her, på midtsiden.no