Skjerpede råd om barns skjermbruk

Barn yngre enn 18 måneder, bør ikke bruke skjerm i det hele tatt. Barn over to år, bør begrense skjermbruken til en time per dag. Disse strenge anbefalingene har American Academy of Pediatrics nylig vedtatt.

NEI, NEI: De minste barna bør ikke være på skjerm i det hele tatt. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sett grenser for skjermbruken

De nye skjerm-mediene har både fordeler, og de utgjør en risiko for helsen til barn og ungdom. Ifølge forskere i American Academy of Pediatrics, kan mediebruken hos barn føre til negative helseeffekter på søvn, oppmerksomhet og læring – som igjen kan føre til høyere forekomst av fedme og depresjon. Samtidig er det økt risiko for eksponering for unøyaktig, upassende og usikkert innhold og kontakter, melder Norsk Helseinformatikk.

Forskerne mener det er viktig at barn opprettholder tilstrekkelig fysisk aktivitet, et sunt kosthold, god søvnhygiene og å har et sosialt miljø. De mener det er nyttig å lage en individuell plan over mediebruken for barnet, tenåringen eller familien, som kan gi en god balanse mellom skjermtid og andre aktiviteter.

Norges Optikerforbund mener det er foreldrenes ansvar hvor mye tid barna får på nettbrett og andre skjermer. For synets del, er det sunt å bruke øynene variert, og ikke stirre på en skjerm i mange timer.

Her er noen av rådene fra de amerikanske forskerne:

– Ingen bør ha skjermtid under måltid, og alle bør legge bort skjermen innen en time før sengetid. Det bør heller ikke være tilgang på skjerm på soverommet.

– Unngå å bruke mediene som en måte å roe ned barn på.

– Slå av TV og annen skjerm når det ikke er i bruk

For barn i skolealder og ungdom spesielt:

– Lag en plan over mediebruken, som inkluderer foreldrene.

– Sørg for en time fysisk aktivitet hver dag, og søvn (8-12 t) avhengig av alder

– Ha en løpende kommunikasjon med barna om privatliv på nettet, nettmobbing og de utfordringene nettbruk fører med seg.

Les hele artikkelen hos Norsk Helseinformatikk her