Sliten av langsynthet

Mens få norske tenåringer er nærsynte, er andelen langsynte høy. Det kan gjøre læring slitsomt og gi dårligere utholdenhet. Det sa optometriprofessor Rigmor Baraas da hun var gjest i radioprogrammet Norgesglasset på NRK P1.

Gjennom hele livet er det smart å være bevisst på hvordan man bruker øynene (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Syn på NRK

 

Den norske studien som viser at det ikke har vært noen økning i nærsynthet blant tenåringer her i landet siste 40 år, vekker oppsikt.

 

Nå har professor og leder for Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse, professor Rigmor Baraas vært gjest i radioprogrammet Norgesglasset på NRK. Her har hun fortalt om hovedfunn fra studien og gitt synsråd til både unge og eldre.

 

I programmet fortalte hun om den dramatiske situasjonen i Øst-Asia der over 80 prosent av befolkningen er nærsynte og der mange får alvorlige problemer med synet når de er i 40-årsalderen.

– Når øyet fortsetter å vokse, kan det gi varige skader på synet, sa hun i intervjuet.

 

Hun fortalte om faktorere som kan spille inn på utviklingen av nærsynthet som genetikk og eksponering for dagslys, men at det fortsatt er et mysterium hvorfor det er slik.

 

I Norge er langsynthet utbredt og det kan gi problemer gjennom skoleårene.

 

Baraas påpekte at angsynthet kan gi dårligere utholdenhet på nær. Læring for barn og unge går i hovedsak gjennom synet og vi bruker synet mye på nært hold med nettbrett og smarttelefoner. Da kan man bli sliten.

 

Konsekvensene kan bli at man går glipp av ting og ikke får lært det man burde.

 

Intervjuet i Norgesglasset er delt inn i to bolker.

 

Klikk her for å høre innslagene!

 

Vil du lese den publiserte forskningsartikkelen i Nature? Klikk her