Styreleder i Norges Optikerforbund har i dag delt ut prisen for beste bachelorprosjekt 2012. Prosjektet med tittelen ”Repeterbarheten til Topcon 3D OCT-1000 ved måling av maculatykkelse i normale øyne” ble kåret til vinner. Prosjektgruppa bestod av: Katrine Bergo, Svein Inge Bertelsen, Helle Norup, Joachim Seyzeriat og Eirik Thomassen. Prosjektveileder var Jorunn Lid.
Årets komitè for vurderinger har bestått av: Trine Johansen (MSc optom, optiker i privat praksis), Ellen Svarverud (MSc optom, PhD, 1. amanuensis ved IFOS) og Hans Torvald Haugo (MSc optom, fagsjef NOF)
Komiteen sier følgende om årets kandidater:
Årets prosjekter viser at optometrien er mangfoldig. Prosjektoppgavene har et stort spenn: Fra å være nysgjerrig på optikerens rolle i et fremtidig helsevesen – via kunnskapsinnhenting med en klar forskningsbasert basis – til vurderinger av optikerens daglige rolle i forhold til ordinering av brilleglass.
Det var mange gode kandidater å velge mellom for å finne en verdig vinner av Sølvretinoskopet 2012.
Det var vanskelig for komiteen å velge ut en vinner. Etter gjennomlesing av alle prosjektrapportene ble det funnet frem til 3 kandidater som fikk ekstra oppmerksomhet under fremleggingen:
• Gruppe 1: Repeterbarheten til Topcon 3D OCT-1000 ved måling av maculatykkelse i normale øyne.
• Gruppe 5: Forekomst av nattmyopi og sammenheng med okulære parametere hos personer i aldersgruppen 18 – 35 år.
• Gruppe 8: Forskjellen mellom sentral corneatykkelse målt med optical coherence tomography, spekulær mikroskopi og ultralyd pakymetri.
Disse tre prosjektrapportene ble vurdert til å være meget gode og har alle en aktuell problemstilling. Kandidatene oppfordres til å skrive en artikkel i SJOVS.
Det er komiteens ansvar å velge en vinner. Etter vurdering av gruppenes grad av involvering i forhold til selve prosjektfremleggingen, var det to kandidater å velge blant.
Vinnerprosjektet utmerket seg med:
• God prosjektrapport som viser prosjektgruppens entusiasme for problemstillingen
• Har en konkret problemstilling
• Kreativ bruk av digitale hjelpemidler under fremleggingen
• Alle i prosjektgruppa deltok aktivt under presentasjonen – og ved svar på spørsmål
• Prosjektet er aktuelt da det viser at optikere kan og bør beherske avansert teknologi i daglig klinisk praksis
I sammendraget fra prosjektrapporten sies følgende:
Målsetting: Å scanne makulatykkelsen i normale øyne, for å finne repeterbarheten til Topcon 3D OCT-1000. En observerende tverrsnittdesign ble benyttet.
Metode: Tre operatører foretok tre makulascan (volumscan) hver, på 45 testpersoner. Hvert scan bestod av 512 A- scan per B- scan (totalt 128 B- scan). For hver testperson ble det registrert en gjennomsnittlig makulatykkelse (GMT) i makulas sentrale 1 mm- sone, samt en sentral punkttykkelse (SMT) i samme sone. Repeterbarheten ble uttrykt ved hjelp av standardavvik og repeterbarhetskoeffisienter (CR). Inter- og intraoperatøravhengighet ble analysert ved hjelp av Friedman- og Wilcoxon- test.
Resultater: Repeterbarheten basert på standardavvik, indikerte at det ikke var noen forskjell mellom operatørene, hverken for GMT (p=0,620) eller SMT (p=0,549). Gjennomsnittlig CR- verdi for GMT og SMT var henholdsvis 5,34 og 12,95.
Konklusjon: Analyse av resultatene viste at Topcon 3D OCT-1000 har god repeterbarhet. Instrumentet er ikke operatøravhengig.
Prosjektgruppen hadde en flott fremføring og besvarte spørsmål på en god måte. De forteller at det tror OCT i fremtiden vil være et viktig verktøy for optikere i klinisk praksis. Gruppen forteller at instrumentet i dag har flere ulike muligheter for å undersøke ulike typer vev i øyet. Moderne OCT-teknologi er i ferd med å viske ut forskjellene mellom OCT og fundusfoto.
Norges Optikerforbund ønsker prosjektgruppa velkommen til Bergen! 26. april vil optikere ha mulighet til å høre presentasjonen fra våre nye dyktige kollegaer.