Statsbesøk fra Moldova

Hans Bjørn Bakketeig og optikerstudent i Moldova tar synsundersøkelse på ukrainsk flyktning i vår. Foto: Dag Øyvind Olsen

Denne uken er Moldovas president på statsbesøk i Norge for første gang. Optiker Hans Bjørn Bakketeig deltar på gallamiddag på Slottet.

Etter invitasjon fra Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja kommer Moldovas president Maia Sandu på statsbesøk til Norge fra 6. til 7. mai 2024. Det er første gang en moldovsk president besøker Norge, og statsbesøket markerer at båndene mellom Norge og Moldova har styrket seg de siste årene.

Statsbesøket starter mandag 6. mai med offisiell velkomstseremoni på Slottsplassen, kransnedlegging på Akershus festning og møte med stortingspresident Masud Gharahkhani samt Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Dagen avsluttes med gallamiddag på Det kongelige slott med Kong Harald og Dronning Sonja som vertskap. På programmet tirsdag 7. mai står blant annet møte med statsminister Jonas Gahr Støre etterfulgt av en pressekonferanse. President Sandu vil også holde et foredrag på Universitetet i Oslo.

Russlands angrepskrig mot Ukraina har fått store konsekvenser for Moldova. Myndighetene har måttet håndtere en dyp krise for økonomien, energiforsyningen og den nasjonale sikkerheten. Samtidig har Moldova tatt imot svært mange flyktninger fra nabolandet og også påbegynt et omfattende reformarbeid.

Statsbesøket understreker norsk støtte og solidaritet med Moldova. Innenfor rammen av Nansen-programmet bidrar Norge til å håndtere krisene i Moldova, og støtter opp om landets demokratiske reformer og et tettere samarbeid med resten av Europa. Norge har også besluttet å åpne et ambassadekontor i Moldovas hovedstad Chisinau for å følge opp støtten og ytterligere styrke forbindelsene.

Optiker Hans Bjørn Bakketeig har vært en spydspiss for å etablere humanitær hjelp og synshjelp til Moldova i mange år. Han har bidratt til å få på plass en optikerutdanning i landet og etablert et eget svaksynsenter i landet. Norske optikere, bransjen, utdanningen og myndigheter har vært med på å få på plass utdanningen.

I neste utgave av Fagtidsskriftet Optikeren kommer en større reportasje fra arbeidet i Moldova, med besøk på universitetet der optikerne utdannes, svaksyntklinikken og flyktningleir.

Hans Bjørn Bakketeig er invitert til både gallamiddag på Slottet mandag kveld og mottakelse på Grand Hotel tirsdag.