Synstavle må endres

Det kjente eple-symbolet på LEA-tavlen må trolig endres etter påtrykk fra Apple. Inntil videre bør man unngå å bruke optotypen når man undersøker synet hos barn.

Dette eplet kan ikke lenger brukes. Du kan klistre en gul lapp over det. (Foto: Dag Øyvind Olsen)

Apple angriper flere enn FrP

VG publiserte 5. mars at Apple gikk hardt ut mot Fremskrittspartiet. Gigantkonsernet mener at partilogoen kan forveksles med den kjente eple-logoen de selv er kjent for.

Kravet er at stortingspartiet skal bytte sin 30-år gamle logo.

Nå viser det seg at Apple har gått ut mot flere aktører som benytter eple-liknende figurer. LEA-tavlen har et kjent eple-symbol som konsernet vil til livs. I USA brygger det opp til rettssak og store summer diskuteres utenfor rettssalen.

Apple ønsker ikke bare symbolet bort fra synsprøvetavlen, de ønsker at symbolet ikke skal benyttes i det hele tatt. Det kan gå mot søksmål mot amerikanske optikere som benytter LEA-tavler.

Norges Optikerforbund mener situasjonen er beklagelig og at den kan ramme mange barn. 

– Frem til situasjonen er avklart, anbefaler vi våre medlemmer å sette klistrelapper over eple-symbolene og måle ut visus med færre symboler, sier fagsjef Hans Torvald Haugo.

LEA-tavlen har logaritmisk oppbygning og visus kan regnes ut nøyaktig. Har du ikke kontroll på utregningen kan du ringe fagsjefen for råd.

Se oppslag i VG om varemerkestriden om eple-logoen til Fremskrittspartiet her