Vondt å bli snøblind

Hvert år blir mange snøblinde i påskesola. Det er mer smertefullt enn de fleste er klar over. Optikeren har en klar rolle, spesielt innen forebygging av snøblindhet, men kan også bli en del av oppfølgningen hvis problemer oppstår. Newswire har nyhet om dette i dag.

 

– Sterk sol kan brenne bort det øverste cellelaget på øyet. Da blir du det vi kaller snøblind, og det er ikke særlig behagelig, sier fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund. Han har selv erfaring med snøblindhet som barn. Han husker det bare som vondt. Vondt og med dårlig syn i tillegg. Og ingen skiturer i fjellet på flere dager.

 

Men det er ikke bare i påskefjellet en er utsatt. I urbane strøk der det er mye refleksjon, kan en også være utsatt. Reflekterende og speilende flater kan gi problemer. Vannspeil er et eksempel. Operataket et annet. Førsteamanuensis Rigmor C. Baraas ved optikerutdanningen på Høgskolen i Buskerud målte refleksjonen fra marmoren på Operaen i Oslo da bygget stod ferdig.

 

– Refleksjonen fra den hvite marmoren var like sterk som om man oppholdt seg på Jostedalsbreen. Det kan helt klart skade et ubeskyttet øye, sier Baraas.

 

Les mer om skadelig snøblindhet via Newswire sine nettsider. Her ligger også en video om solbriller til barn. Rådene i forhold til solbriller hos barn er like viktige for voksne! Brillene skal sitte godt og dekke godt.

 

Optikers klare forebyggende rolle er i forhold til å gi publikum informasjon om god og riktig solbrillebruk. Individuelle råd er i denne sammenhengen viktig da alle har ulike behov. God informasjon og tips til den urbane borger vil ikke være de samme som for en friluftslivsentusiast. Hvor solbrillen skal brukes, hva den skal brukes til, hva den skal brukes sammen med og når den skal gjøre nytte, er noen av faktorene optikere har i bakhodet når de gir råd. Det er vanskelig å finne en solbrille som egner seg til alle type aktiviteter.