Advarer mot laserpekere

Statens strålevern advarer mot ukritisk kjøp av laserpekere, spesielt i utlandet. På nettsiden optikerne.no har vi tidligere hatt flere nyheter som har vist til uheldig og ulovlig bruk av laserpekere. Flyvere, helikopterpiloter, politiet, redningsmenn, sjåfører og lokførere er av dem som har blitt blendet bevisst med denne type utstyr. Laserne har skadet synet til folk, spesielt barn i lek.

 
Merkingen av laserpekere er vist å være både mangelfull eller feil. Feilmerking, mangelfull merking og tvetydig merking er et problem. Det du tror er en ufarlig laserpeker kan gjøre ubotelig skade ved feil bruk. Strålevernet har tidligere vist at laserpekere kan ha høyere effekt enn oppgitt.

Laserlys kan være sterkt og kan skade synet. Det er netthinnen som skades, på liknende vis som ved solar retinopati. Slike skader er ofte irreversible i stor grad. Laserstråling kan forårsake permanent øyeskade.

I Norges har flere barn har fått alvorlige og uopprettelige øyeskader etter lek med sterke laserpekere. Laserlys kan også være farlig på lang avstand, og kan utsette andre for skade. Piloter som arbeider med nattkikkerter har i flere tilfeller i Norge vært mål for laserpekere. Dette kan få katastrofale følger fordi nattkikkerten maksimerer lyset og piloten «bombes» med lys.

Norges Optikerforbund peker på den forebyggende rollen optikere har i denne sammenheng ved å informere foreldre og andre i farene ved uvettig bruk av laserpenn. Hvis man får sterkt laserlys i øyne skal man oppsøke øyelege raskt, ifølge Statens strålevern.

Les mer om advarselen mot kjøp av laserpekere.