Blender du andre unødig?

Feil bruk av tåkelys kan blende dine medtrafikanter unødig. Det kan være både plagsomt og trafikkfarlig.

– Motlys blender oss mer med alderen, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo Norges Optikerforbund i avisreportasje som denne uken er trykket i store regionaviser.

Både irriterende og trafikkfarlig: Blending på mørke høstveier (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Ikke blend dine medtrafikanter

Tåkelys i kombinasjon med nærlys er ikke tillatt og det kan gi deg 2600 kroner i bot. Det er hovedbudskapet i en stor reportasje som denne uken trykkes i aviser over store deler av landet. 

Feil lysbruk kan skape farlige situasjoner for både føreren av den aktuelle bilen, og for følgende og møtende trafikk.

Best sikt skapes når kjøretøy langs veien har tilnærmet lik lysmengde.

Generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund forteller i artikkelen om endringer som skjer med synet etter fylte 40 år – endringer som kan påvirke hvordan vi ser bak rattet.

– Når vi blir eldre, slippes mindre lys inn på tappene og stavene i netthinnen, samt at disse eldes. Det gir redusert mørkesyn. Lyset som slipper inn, spres også mer, med det resultatet at blending blir mer plagsomt.

Haugo peker på at det er viktig med rene bilruter, og å ha riktig synskorreksjon. Noen føler også at brilleglass med guloransje filter som øker kontrasten, gir bedre mørkesyn.

Artikkelen er kun tilgjengelig for abonnenter i utvalgte aviser: Sunnmørsposten, Nordlys, Stavanger Aftenblad og Romsdals Budstikke (+artikkel)

Her er lenke til en slik +artikkel i Romsdals Budstikke