Dobbeltsyn etter 3D-kino

Julian var på kino for å ha det gøy. 14 dager etter ser han fremdeles dobbelt. I dag skal han til øyeundersøkelse i Lakselv.

 
Det finnes også ulike referanser på hodepine, vondt i øynene, kvalme, slørsyn og dobbeltsyn mm. Slike problemer vil normalt avta etter kort tid og normalt sett over natten. I en nyhet på optikerne.no 30. august advarer øyelege Martin Banks mot langvarig 3D-bruk.

 
Det finnes ulik type 3D-teknologi. 3D-teknologien bryter samsynsfunksjonen. Hvis en er disponert for samsynsproblemer vil en lettere få problemer enn de med godt samsyn. Personer som er utsatt er ofte kjent med at øynene og synet blir ”rart” etter at samsynet er utfordret. Disse vil sannsynlig ikke gå på 3D-kino.

 
Ut fra Julians historie må han enten ha vært spesielt uheldig, eller være disponert for samsynsproblemer som så er trigget etter kinobesøket. Vi får håpe at øyelege (og optiker!) Somby i Lakselv finner ut av problemet og at situasjonen kan løses enkelt. Julian har problemer med dobbeltsynet.
 
Generelt skal alle som får brått oppstått dobbeltsyn oppsøke optiker, lege eller øyelege for undersøkelse. Dobbeltsyn kan ha alvorlige bakenforliggende årsaker. Oftest er det dårlig kompensasjon i det visuelle systemet som kan avhjelpes på en enkel og fornuftig måte.

 
Nyheten om Julian vil i dag være godt synlig og hørbart på ulike deler av NRK sine flater: både radio og TV. Norges Optikerforbund har via fagsjefen gitt informasjon. Vær oppmerksom på at optikere i dag og i tiden fremover vil få spørsmål om 3D-teknologi og påvirkning på synsfunksjonen.

 
Her er flere nettsider som vil gi informasjon:

 
American Optometric Association: 3D-syn og øyehelse
 
All about vision
 
American Optometric Association: håndholdt 3D-teknologi
 
3D-syn og øyehelse
 
Linkene er formidlet av dosent Magne Helland (optiker MSc) ved AFOS, Hibu. Søk via internett vil gi mange liknende eksempler.