Dyrket stamceller, fikk synet tilbake

Stamceller er kroppens superceller. For ti år siden klarte japanske forskere å dyrke dem. Det har blant annet ført til at en kvinne med makula degenerasjon fikk synet tilbake, skriver forskningsmagasinet Apollon.

En celle som ikke er spesialisert, men deler seg og kan gi opphav til nye celletyper, kalles stamceller. (Illustrasjonsfoto: Colourbox).
Anbefalt lesning!

Det er ganske fascinerende hvordan hudceller kan bli til øyeceller eller hjerneceller. Det er faktisk mulig, og det er gjennomført.

I en lengre artikkel i forskningsmagasinet Apollon, som utgis av Universitetet i Oslo, settes stamcelleforskning og utviklingen på området siste ti år under lupen og i sammenheng.

Her kan du lese om hvordan den japanske forskeren Shinya Yamanaka og hans team forbløffet seg selv da de fikk ferdigutviklede spesialiserte celler i kroppen til å nullstille seg og bli stamceller.

Stamceller er kroppens grunnceller, som enda ikke er spesialisert. Cellene har evnen til å dele seg og danne nye stamceller, og de kan differensiere, altså spesialisere seg til de nye celletypene som er i vevet der de oppholder seg.

Forskerne klarte blant annet å få hudceller til en kvinne på 37 år til «nullstille» seg og bli like slik de var på kvinnens fosterstadie.

For dette store medisinske gjennombruddet mottok Yamanaka Nobelprisen i medisin i 2012.

Den første som ble behandlet med den nye teknologien, var en 70 år gammel japansk kvinne som led av aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD), en av de vanligste årsakene til synstap i verden.

Synet hennes ble dårligere for hver måned som gikk.

Forskerne tok en ørliten bit av hud fra armen til kvinnen, behandlet cellene derfra, og lot de gro i laboratoriet. Etter tre måneder var cellene tilbake til å bli stamceller, slik de hadde vært på fosterstadiet.

Kvinnes syn var svekket fordi mange av pigmentepitelcellene under netthinnen var døde. De nye stamcellene ble omgjort til de nye, friske øyecellene hun trengte – og synet kom tilbake.

Les artikkelen i Apollon her