Sammenslåing er stikkord for optikerutdanningen på Kongsberg fremover. Og Norges Optikerforbund vil ikke være «Kjerringa mot strømmen». Det ble slått fast på årets høstmøte med skole og forbund.

Generalsekretær Hans Torvald Haugo fortalte om Norges Optikerforbunds langtidsvyer og arbeidsplan på høstmøtet denne uka, som ble holdt mellom NOF/SI og Institutt for optometri og synsvitenskap.
Målet er å bedre organisasjonens mulighet til å nå sine mål. NOF skal lage en ny arbeidsplan, og dette dokumentet skal brukes til å prioritere noen oppgaver, og nedprioritere andre.
– Det viktigste er å jobbe medstrøms, og ikke være kjerringa mot strømmen. Vi må spille på lag med kreftene i samfunnet som går vår vei, sa Haugo.
Han trakk frem bransjens sterke kort, at optikere har god geografisk spredning, har god tilgjengelighet, og har høy kunnskap.
Haugo mener bestemt at i fremtiden vil optikere få et utvidet ansvar i helsetjenesten.
Gro Horgen Vikesdal, leder i Fagutvalget, fortalte om arbeidet om å lage spesialist-lister for landets optikere. Hun anslo at en tredel av optikerne kan bli spesialister med den kompetansen de innhar, noe som er positivt, og ønskelig for samfunnet.
For øyeblikket er det 91 førsteårsstudenter i optometri, 77 på andreåret og 50 sisteårs studenter.
Masterprogrammene har til dels slitt med rekrutteringen, og en mulighet er å slå sammen program og ha fellesemner for å sikre en mer robust og levedyktig masterutdanning, som tilfredsstiller myndighetenes krav.
Til nyttår er fusjonsprosessen mellom høyskolene i Buskerud, Telemark og Vestfold endelig – og dekan Heidi Kapstad viste et kart som virkelig viser hvor stort geografisk område høyskolen nå dekker, med sine mange studiesteder. 19 500 studenter og 1500 ansatte fra Rauland øverst i Telemark, til Drammen i den andre ytterkanten.
Bente Monica Aakre vil fra nyttår lede et nytt institutt: navner blir Institutt for optometri, radiografi og lysdesign. Optometri blir den største studieretningen på instituttet. Radiografi holder til i Drammen og lysdesign på Kongsberg.
– Her kan det bli spennende samspill, utvekslinger og impulser mellom disse fagretningene, fremholdt Bente Monica Aakre.