Skummelt med morolinser

Bruken av morolinser brer om seg. Kosmetiske linser bør alltid tilpasses av optiker.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Kan skade øynene

Flere internasjonale kjendiser er i det siste blitt avbildet med morolinser. Supermodell Heidi Klum er en av dem. Morolinsene er ekstra populære til Halloween, der de brukes for å gi ekstra effekt til et kostyme. Og som vi alle vet, Halloween er kommet for å bli i Norge!

Flere norske medier har skrevet om faren ved å bruke morolinser den siste uken, og til Dagbladet sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund at det finnes mange eksempler på at folk har fått små og store øyeskader av å bruke morolinser. Han advarer mot å sette linsene rett på øyet, uten å ha blitt undersøkt av autorisert personell.

– Dersom man setter en linse på øyet som ikke passer, kan det blant annet lage små sår på hornhinnen. Får man da en infeksjon, risikerer man redusert syn og i ytterste grad blindhet.

Haugo sier til Dagbladet at kontaktlinser ikke skal gjøre vondt, og man skal se godt med dem. Blir øyet sårt, vondt, eller om det kommer væske eller klistrer seg igjen, er det et klart tegn på at kontaktlinsen skal av.

Både Norges Optikerforbund og den amerikanske øyelegeforeningen understreker at kosmetiske kontaktlinser bør tilpasses hos en optiker, i likhet med andre typer linser.

Les oppslaget i Dagbladet her