Linseklump på øyet

Sommerens store nyhet om den britisk-indiske kvinnen som hadde 27 kontaktlinser på øyet, viser hvor viktig det er med jevnlig kontroll når man bruker kontaktlinser

Faksimile fra britiske Opticians oppslag om den utrolige historien (Foto: Dag Øyvind Olsen)
Ekstremt, men åpenbart mulig

Først fant øyelegen en blåaktig klump med 17 kontaktlinser på øyet på den 67-årige britiske kvinnen som skulle gjennomføre en standard kataraktoperasjon. Til sammen dukket det opp 27 kontaktlinser på den plagede kvinnes øye. For jo, hun hadde hatt ubehag, men trodde det skyldtes alderen.

Optician forteller at kvinnen hadde vært bruker av kontaktlinser i 35 år. Det er ikke oppgitt hvor hun fikk linsene fra, eller om hun hadde vært til kontroll i denne perioden.

Status var i alle fall at det hadde bygd seg opp en geleaktig klump på øyet.

Kontaktlinseoptiker Nick Howard sier til Optician at han ofte kan ha to til tre pasienter innom i uka som mistanker at de har «tapte» kontaktlinser på øyet, men at han aldri har funnet mer enn en. Han mener lett tilgjengelighet på kontaktlinser på nettet, og et uregulert marked fører til at forbrukerne mistet sikkerhetsnettet med undersøkelse og rådgiving som optikere tilbyr.

Denne saken skapte flere presseoppslag over hele verden i juli, også i Norge. Her ble blant annet daglig leder Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund intervjuet av TV 2.

Se nettsaken fra TV2 her

Norges Optikerforbund mener dette er et ekstremt tilfelle, og det er svært sjelden pasienter kommer ut for slike komplikasjoner – men understreker hvor viktig jevnlig linsekontroll er, og at optikere tar beskjed om «rusk» på øyet på alvor.