Mareritt etter tannlegespøk

Tannlegen sa han skulle «drepe og kverne opp» niåringen Ivar. – En spøk, sier tannlegen. Mammaen er ikke imponert. Hun skal sende inn en klage til fylkestannlegen.

 

Ivar begynte å gråte i tannlegestolen. Moren synes ikke noe om denne type spøk. For lite bruk av gommen bør etter morens syn møtes på andre måter enn å skremme barn.

 

Les mer om den feilslåtte humorbruken hos tannlegen i Tønsbergs Blad.

 

Senter for Odontofobi (tannlegeskrekk) er en avdeling ved Det odontologiske fakultet i Bergen som driver forskning og behandling av pasienter med så sterk frykt for tannbehandling at de ikke greier å gå til vanlig, allmennpraktiserende tannlege.

 

Ifølge Wikipedia er Odontofobi er en fobi som betegner en irrasjonell og overdrevet frykt for tannleger: Denne angsten, som på folkemunne kalles tannlegeskrekk, kan defineres som en ekstrem og hardnakket frykt, hvor den som lider av dette gjerne har hatt negative opplevelser hos tannlegen i tidlig alder. Dette resulterer i at den lidende gjør alt for å unngå et tannlegebesøk, helt til det oppstår et helsemessig problem, og et tannlegebesøk blir uunngåelig. Bare tanken på å måtte oppsøke tannlegen vil utløse sterke stressymptomer hos pasienten. Dette involverer tap av nattesøvn dagen før tannlegetimen, og kan også gjøre pasienten sosialt ustabil.

 

Optikere bør ha en god tone med sine pasienter og aktivt sørge for at det blir færrest mulige i befolkningen med eventuell optikerskrekk (kan kalles optofobi). Praktiserende optikere møter fra tid til annen, personer som ikke trives med en øyeundersøkelse.