På vei hjem etter dramatisk Haiti-tur

De måtte forsere en rekke vegsperringer. Bistandsturen til Haiti ble mer dramatisk enn de fire norske optikere og tre assistenter kunne forestille seg. Nå er de i sikkerhet og synsmessig ble turen en stor suksess. 

Optikerne John Hedegaard-Larsen, Frode Larsen (bak), Marianne Pleym og Martin Balke (foran) på Haiti (Foto: Privat)

Sterke opplevelser

I løpet av helgen har flere norske medier rapportert om optikerne som havnet i opptøyer rettet mot presidenten på Haiti.

Opprøret begynte dagen etter at de fire norske optikerne og deres tre medhjelpene ankom landet, 7. februar.

De måtte forsere blokkader på vegen, og de møtte aggressive folkemengder.

– Vi måtte gjennom 17 veisperringer, forteller Martin Balke oss fra Amsterdam mandag ettermiddag, der han nå er på vei hjem til Flekkefjord. De andre i reisefølget har også kommet seg ut av Haiti nå.

Haiti er et ekstremt fattig land. Fire av fem mennesker lever i fattigdom her.

I bagasjen hadde reisefølget over 2000 briller og solbriller, i tillegg til utstyr for å gjennomføre synsundersøkelser. 

– Vi har undersøkt 1500 mennesker og gjort en enorm jobb. Det har vært en stor suksess. Det er enorm fattigdom og stor nød her. Infrastrukturen er ikke til stede, men de vi har hjulpet er utrolig takknemlige, sier John Hedegaard-Larsen til NRK.

Optikerne som har deltatt i prosjekt Haiti jobber alle for Interoptik.

Hedegaard-Larsen sier de opplevde stor frustrasjon blant folk og reisefølget holdt seg derfor stort sett innendørs. Likevel fikk de gjort jobben på en skole og hjulpet svært mange med synsundersøkelser og briller. 

Utenriksdepartementet fraråder nå alle reiser eller opphold til Haiti som ikke er strengt nødvendig på grunn av opptøyer og rasende folkemengder.