Søvnapné kan gi synstap

Mennesker som har både obstruktiv søvnapné og diabetes type 2, utvikler sykdom i øyets netthinne (retinopati) mye raskere enn de som bare har diabetes. Det viser ny forskning fra University of Birmingham.

Ikke bare plagsomt. Men farlig også. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Dobbel risiko

Pasienter som har både diabetes type 2 og obstruktiv søvnapné har økt risiko for å utvikle diabetes retinopati, sammenlignet med de som bare har diabetes. Mange som har begge tilstandene, utvikler retinopati innen fire år.

Obstruktiv søvnapné er utbredt blant mennesker med diabetes type 2, men de fleste som lider av søvnlidelsen, er ikke klar over det selv. Tilstanden fører til at vev i ganen slapper av og klapper sammen under søvn, og forstyrrer pusting. Resultatet er snorking og pustestopp. Det er disse pustestoppene som er farlige.

Diabetes retinopati, er den mest utbredte øyesykdommen blant de med diabetes, og rammer mellom 40-50 prosent. Det er første gang det er påvist en direkte økt risiko for retinopati når man også har obstruktiv søvnapné.

Studien ble gjennomført ved University of Birmingham over tre år og syv måneder, og 230 mennesker med diabetes type 2 deltok.

De første resultatene av studien viser at risikoen for å utvikle diabetes retinopati i perioden var 42,9 prosent for de som både hadde diabetes type 2 og obstruktiv søvnapné og 24,1 prosent for de som kun hadde diabetes type 2.

Studien er omtalt av flere britiske medier, blant annet Optician

Les mer hos Royal National Institute of Blind People her