Trumfet solformørkelsen

Mandag kveld kunne amerikanerne oppleve sin første solformørkelse siden 1979. En av dem som fikk med seg solformørkelsen, var president Donald Trump. Han så rett på sola, uten beskyttelsesbriller. Det er farlig!

Skjermfoto fra NRKs oppslag om solformørkelsen.
Kan gi brannsår på øyet

Norges Optikerforbund har ved en rekke anledninger advart mot å se direkte på sola uten beskyttelse under solformørkelser. Det kan gi både midlertidige og mer varige skader.

Spenningen var stor da 14 av USAs stater fikk oppleve sin første solformørkelse på 38 år mandag. Formørkelsen varte lengst i delstaten Illinois, der månen dekket sola helt i 2 minutter og 44 sekunder.

Også fra Det Hvite Hus i Washingtom kunne man oppleve solformørkelsen, noe den amerikanske presidenten med sin kone Melania og yngste sønn fikk oppleve.

Men forskrekkelsen var stor da Donald Trump først stirret direkte på sola, uten noen form for beskyttelse. Litt senere fikk både han og følget på seg skikkelige beskyttelsesbriller.

Sist Norge hadde en skikkelig solformørkelse er bare for to år siden. Det er 44 år til neste mulighet. Solformørkelsen i 2015 var den største vi har hatt på 60 år.

Dosent Magne Helland uttalte da i en pressesak som ble sendt ut fra Norges Optikerforbund at det ble registrert øyeskader etter Venuspassasjen i 2012 i internasjonale fagtidsskrifter.

– Ser du direkte på sola, avbildes den i området for skarpsyn bak i øyet. Stråleintensiteten gjør at du risikerer å få et lite sår der, som kan sammenlignes med et brannsår.

Les saken på NRKs nettside